Barion Pixel

Figyelem! Előfordulhat, hogy a képen szeplő kiszerelés csak illusztráció!

Sáfrányos szeklice olaj

A hidegen sajtolt sáfrányos szeklicemag-olaj élettani hatásai, az olajban természetes módon megtalálható bioaktív összetevők (zsírsavak és egyéb komponensek) jelentős mennyiségének tulajdoníthatók. Egészségügyi előnyei közé sorolható magas telítetlen zsírsavtartalma és antioxidáns tulajdonsága révén a szív- és érrendszer egészségét támogató hatása, valamint sejtfalak védelme, immunrendszer erősítése, bőr egészségének megőrzése. Egy vizsgálat szerint 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő posztmenopauzás nőknél javíthatja a vércukorszintet. Külsőleg alkalmazva segíti a bőr hidratáltságának megőrzését, egyes kutatások szerint pozitív hatással van a sebgyógyulásra, potenciálisan antimikrobiális tulajdonságú.

1,740 Ft5,660 Ft

Ízvilág

a technológiai eljárásnak, valamint illékony vegyületeinek köszönhetően jellegzetes, halványsárga színű, enyhén diós, gyógynövényes illatú és kellemesen neutrális ízű.

Konyhai felhasználás

salátadresszing összetevőként; húspác összetevőként

A sáfrányos szeklicemag-olaj hidegen sajtolási eljárással készül. A hidegen sajtolási technológiának köszönhetően a finomított olajokkal szemben, értékes, természetesen megtalálható, biológiailag aktív vegyületek is maradnak az olajokban, többek között fitoszterolok, tokoferolok, fenolos vegyületek, pigmentek, valamint íz- és aromavegyületek. Az olajok zsírsav összetételén túl, ezek a kisebb bioaktív komponensek alapvető szerepet játszanak az étkezési olajok táplálkozási és egészségügyi hatásainak meghatározásában. Emellett a hidegen sajtolási eljárásból adódóan az olajok ellenállóbbak a lipidoxidációval szemben, természetes antioxidáns tartalmuknak köszönhetően. Mindent összevetve a hidegen sajtolási technológiával készült olajok hozzáadott értéket képviselnek. A kerti pórsáfrányt vagy másnéven sáfrányos szeklicét az ókor óta termesztik Iránban, Kelet-Indiában, Kínában, Észak-Afrikában. Közép-Európába a rómaiak hozták be. Míg a középkorban elsősorban festésre, illetve fűszernövényként használták virágait, az utóbbi évtizedekben magjainak felhasználása is közkedvelt lett, melyből olajat állítanak elő. Termesztése Magyarországon is előfordul. A hidegen sajtolt sáfrányos szeklicemag-olaj telített zsírsav-tartalma alacsony, egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban gazdag. Domináns zsírsavjai a linolsav (omega-6), olajsav (omega-9), palmitinsav és sztearinsav. Alfa-tokoferol tartalma magas, így kiváló étrendi E-vitamin forrás, emellett béta- és gamma-tokoferolt, valamint tokotrienolokat is tartalmaz. Továbbá kis mennyiségben K-vitamint, nyomokban pedig karotinoidokat (lutein, zeaxantin) tartalmaz. A hidegen sajtolt olajok általános összetételére jellemzően fenolos vegyületek, valamint növényi szterolok (elsősorban béta-szitoszterolt, kampeszterolt, sztigmasztenolt) is találhatók benne. Ugyanakkor fontos megjegyezni, hogy kifejezetten a hidegen sajtolt sáfrányos szeklicemag-olaj összetételére, illetve hatására vonatkozó vizsgálatok száma igen korlátozott.

Összetevők: 100% sáfrányos szeklicemag.

Nyomokban tartalmazhat: mustármagot, dióféléket és szezámmagot.

Átlagos tápértékadatok: 100 g késztermékben:

Energia 3768 kJ/900 kcal
Zsír 99,9g
  • amelyből telített zsírok
10,0g
Szénhidrát 0,02g
  • amelyből cukor
0,001g
Fehérje 0,001g
0,00g

Tárolási javaslat: száraz, hűvös helyen, fénytől elzárva tartandó. Hűtőben tárolva az olaj zavarossá válhat. Ez egy természetes folyamat, a minőségére nincs hatással.
Szűretlen olaj, ezért használat előtt felrázandó!

Minőségét megőrzi: az üvegen feltüntetett időpontig.

0
Kosarad üres!

Úgy néz ki, hogy még nem helyeztél termékeket a kosaradba.

Termékek megtekintése.

Fiókom