Barion Pixel

Figyelem! Előfordulhat, hogy a képen szeplő kiszerelés csak illusztráció!

Napraforgó olaj

A hidegen sajtolt napraforgómag-olaj élettani hatásai, az olajban természetes módon megtalálható bioaktív összetevők (zsírsavak és egyéb kisebb komponensek) jelentős mennyiségének tulajdoníthatók. Legismertebb egészségügyi előnyei közé sorolható magas telítetlen zsírsavtartalma és antioxidáns tulajdonsága révén a szív- és érrendszer egészségét támogató hatása, valamint sejtfalak, idegek, vörösvértestek védelme, immunrendszer erősítése, bőr egészségének megőrzése. Külsőleg alkalmazva segíti a bőr hidratáltságának megőrzését, egyes kutatások szerint pozitív hatással van a sebgyógyulásra, illetve bizonyos bőrpanaszokra.

Külsőleg és belsőleg is alkalmazható

1,800 Ft

Ízvilág

a technológiai eljárásnak, valamint illékony vegyületeinek köszönhetően jellegzetes, élénksárga színű, pirított mag illatú és ízű.

Konyhai felhasználás

salátadresszing összetevőként; majonéz alapanyagként; hidegtál összetevőként; húspác összetevőként; sütemény alapanyagként

A napraforgómag-olaj hidegen sajtolási eljárással készül. A hidegen sajtolási technológiának köszönhetően a finomított olajokkal szemben, értékes, természetesen megtalálható, biológiailag aktív vegyületek is maradnak az olajokban, többek között fitoszterolok, tokoferolok, fenolos vegyületek, pigmentek, valamint íz- és aromavegyületek. Az olajok zsírsav összetételén túl, ezek a kisebb bioaktív komponensek alapvető szerepet játszanak az étkezési olajok táplálkozási és egészségügyi hatásainak meghatározásában. Emellett a hidegen sajtolási eljárásból adódóan az olajok ellenállóbbak a lipidoxidációval szemben, természetes antioxidáns tartalmuknak köszönhetően. Mindent összevetve a hidegen sajtolási technológiával készült olajok hozzáadott értéket képviselnek.  A napraforgó eredetileg Észak-Amerikából származik, ahol már három-négy évezreddel ezelőtt is olajtermelésre használták. Ma az egyik legfontosabb olajnövény, világviszonylatban negyedik. Magyarországon pedig dobogós szántóföldi növény, egyre nagyobb térhódítással. A hidegen sajtolt napraforgómag-olaj magas egyszeresen és többszörösen telítetlen zsírsavakban, kifejezetten linolsavban (omega-6) és olajsavban (omega-9). A repcemagolajjal ellentétben elhanyagolható mennyiségű az alfa-linolénsav tartalma. Akárcsak a repcemagolaj, nagyobb mennyiségben tartalmaz foszfolipideket. Emellett magas tokoferol- és tokotrienol-tartalommal rendelkezik, jellemzően főként alfa-tokoferol formában. Az olívaolaj hasonló tokokromanol-profillal rendelkezik, bár az összesített tartalma sokkal alacsonyabb, mint a napraforgóolajé. A kereskedelemben kapható növényi olajok közül az egyik legmagasabb E-vitamin értékkel rendelkező olaj. Fitoszterol-tartalma közepes, legnagyobb mennyiségben béta-szitoszterol, kampeszterol, sztigmaszterol fordul elő benne. Egyes kutatások a hidegen sajtolt napraforgómag-olajban találtak karotinoidokat, míg a finomított változatban már nem. Hasonló eredmények születtek a fitoszterol-tartalom tekintetében, ahol drasztikus csökkenés figyelhető meg finomítása során. A napraforgóolajban a fő karotinoidok a xantofillok. Továbbá kis mennyiségben K-vitamint is tartalmaz. Füstpont kategóriabesorolás: közepes

Összetevők: 100% napraforgómag.
Nyomokban tartalmazhat: mustármagot, dióféléket és szezámmagot.

Átlagos tápértékadatok: 100 g késztermékben:

Energia 3701 kJ/884 kcal
Zsír 99,9g
  • amelyből telített zsírok
9,86g
Szénhidrát 0,02g
  • amelyből cukor
0,001g
Fehérje 0,001g
0,00g

Tárolási javaslat: száraz, hűvös helyen, fénytől elzárva tartandó. Hűtőben tárolva az olaj zavarossá válhat. Ez egy természetes folyamat, a minőségére nincs hatással.
Szűretlen olaj, ezért használat előtt felrázandó!

Minőségét megőrzi: az üvegen feltüntetett időpontig.

0
Kosarad üres!

Úgy néz ki, hogy még nem helyeztél termékeket a kosaradba.

Termékek megtekintése.

Fiókom